13 września 2022 Autor adminx Wyłączono

Jak powstaje popcorn i dlaczego jest tak popularną potrawą

Chociaż może się wydawać, że popcorn jest od zawsze, rzeczywista historia tej przekąski jest nieco bardziej skomplikowana. Oto co musisz wiedzieć o tym, jak i dlaczego robi się popcorn.Popcorn jest produkowany od tysięcy lat, ale dopiero w drugiej połowie tego czasu stał się ważnym elementem diety każdego Amerykanina.Na jego wysoką wartość odżywczą składa się wiele czynników, w tym sucha konsystencja i wysoka zawartość antyoksydantów (około 5 razy więcej niż w ryżu). Zawiera również znaczne ilości niezbędnych minerałów, takich jak magnez, wapń i żelazo.W rzeczywistości badania nad korzyściami zdrowotnymi popcornu sięgają ponad sto lat wstecz. Najnowsze badania sugerują, że popcorn podczas gotowania znacznie zmniejsza zawartość tłuszczów nasyconych, a także kalorii, węglowodanów, sodu i dodanych cukrów.A ponieważ jest tak wszechstronny – może być używany w niezliczonych przepisach, od zup i gulaszów do zapiekanek i dań głównych – popcorn jest łatwym dodatkiem do repertuaru każdego kucharza.

Z czego zrobiony jest popcorn?

Popcorn jest wytwarzany z nasion rośliny Populus deltoides.Najczęściej spotykane rodzaje popcornu to kukurydza słodka, air-poppedcorn i kukurydza solona.Nasiona Populus deltoides zawierają związek o nazwie Tetra-hydro-aspis, który jest odpowiedzialny za dźwięk poppingu, gdy ziarna są zanurzone w gorącej wodzie.

Jak robi się popcorn?

Podstawowy proces wytwarzania popcornu jest podobny we wszystkich krajach. Główną różnicą jest rodzaj kukurydzy używanej do robienia popcornu.W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie ogólnym terminem dla wszystkich rodzajów kukurydzy używanych do robienia popcornu jest „tortilla”. W Ameryce Środkowej i Południowej oraz w Afryce używanym terminem jest „tortilla”.W obu typach kukurydzy kolba jest czyszczona, suszona, mielona i wreszcie poppingowana.

Wartości odżywcze różnych rodzajów popcornu

Popcorn ma bardzo wysoką zawartość niezbędnych witamin i minerałów, co czyni go jedną ze zdrowszych opcji w porównaniu do innych rodzajów przekąsek.Ma niewielkie ilości tłuszczu nasyconego, sodu i cholesterolu. Nie bez znaczenia jest również fakt, że jest dobrym źródłem potasu i magnezu.Jak wspomniano powyżej, istnieje wiele sposobów na cieszenie się popcornem. Jednym ze sposobów jest jego upieczenie, można też zrobić z niego inne przekąski lub zupy dodając przyprawy i dodatki.Można też delektować się nim w postaci zwykłej. Dla kompletnej żywieniowej informacji dla each typ popcornu, klika na liście pozycja.

Korzyści zdrowotne płynące z popcornu

Badania sugerują, że spożywanie jednej porcji popcornu Basics zawiera około 3g białka, które jest niezbędne do regeneracji mięśni i tkanek.Bogate w składniki odżywcze ziarno jest znane jako dobre dla mózgu i serca. Jest to również ważne źródło magnezu, żelaza, manganu i więcej.Popcorn ma niskie ilości tłuszczu i kalorii, ale jest bogaty w niezbędne składniki odżywcze.Jedna porcja kukurydzy zawiera około 5% zalecanego dziennego spożycia manganu, żelaza, magnezu, niacyny, potasu i cynku.Popcorn ma niską zawartość sodu i cukru. Zdarza się również, że jest bogaty w przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać chorobom serca, wątroby i układu pokarmowego.

Przechowywanie i utrzymywanie popcornu w zdrowiu

Kupując świeżą lub rozmrożoną kukurydzę, szukaj typu, który jest bardzo bogaty w błonnik. Jeśli otrzymujesz dużo błonnika w diecie, możesz chcieć zapytać swojego lekarza, czy dobrym pomysłem jest spożywanie większej ilości błonnika.W przeciwnym razie, możesz przechowywać świeżą kukurydzę w lodówce do 5 dni. A jeśli to zrobisz, upewnij się, że używasz go tak szybko, jak to możliwe.Aby utrzymać świeżą kukurydzę w zdrowiu, upewnij się, że zawsze kupujesz ją z rynku, który skupia się na produktach organicznych. A jeśli nie jesteś pewien, gdzie kupić organiczną kukurydzę, szukaj żółtego koloru.

Jakie są najlepsze sposoby, aby cieszyć się popcornem?

Jeśli lubisz jeść popcorn, istnieje wiele sposobów, aby cieszyć się nim. Oto kilka z naszych ulubionych sposobów:Skip the Movie: Możesz cieszyć się popcornem z filmu, kupując torbę popcornu z kina. Chociaż kalorie i zawartość sodu w kinowej odmianie są wyższe, może to być zdrowsza opcja.Make a Social Call: Możesz również poprosić o wykonanie połączenia towarzyskiego i cieszyć się tym smakołykiem dzielonym między Ciebie i Twoich przyjaciół. Wystarczy upewnić się, że nikt nie ma historii chorób serca lub wysokiego ciśnienia krwi, zanim spróbują.Make a Casserole: Możesz również zrobić zapiekankę z kukurydzą i innymi składnikami, takimi jak ser, jajka, warzywa i zioła. Dodając przyprawy i ser, można łatwo przekształcić tę zapiekankę w załadowany pieczony ziemniak.Zrób zupę: Zupy w puszkach jak przyprawiona śmietana z grzybów lub śmietana z cebuli są świetną bazą do robienia zup. Jeśli masz resztki kukurydzy, spróbuj zrobić zupę z niej dodając przyprawy i warzywa, aby uczynić ją bardziej pożywną.

Skutki uboczne różnych rodzajów popcornu

Jedną z najczęstszych skarg na popcorn jest chęć zjedzenia zwykłego, starego kubka kukurydzy. Chociaż nie ma żadnych minusów w jedzeniu kilku ziaren popcornu każdego dnia, chcesz być ostrożny, aby nie przejść za burtę – zwłaszcza jeśli jesteś młodą osobą. Wysokie spożycie sodu może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi, stan zwany solą.Jeśli jesteś młodą osobą, pijesz zbyt dużo popu, lub jesteś ciężkim pijakiem, możesz rozwinąć stan zwany sklerozą, która jest bolesnym i zlokalizowanym wzrostem na