HISTORIA JEDNEJ FOTOGRAFII (odc.1): Jakub Szymczuk

Solidarność na Ukrainie.

W przeddzień pierwszej rocznicy „Czarnego czwartku”  na Ukrainie, prezentujemy pierwszy odcinek programu „Historia jednej fotografii”. Tematem cyklu jest „Solidarność”.

„Mówi się, że jeden obraz jest więcej wart niż tysiąc słów. Obrazy uchwycone na fotografiach programu „Historia Jednej Fotografii” zamykają w sobie całe opowieści. Upamiętniając szczególne momenty z „Solidarności”, przekazują nam magię tych szczególnych chwil kiedy tworzyła się historia. Na chwilę wszystko ożywa i możemy się poczuć jakbyśmy sami byli świadkami tamtych wydarzeń i uczestnikami tamtych emocji.
Zachęcam do obejrzenia.”

Dr Monika Gabriela Bartoszewicz
koordynator projektu „Skarb Solidarności”

„Jak to jest być z drugiej strony obiektywu, co czuje fotograf naciskając spust migawki…
Znani fotografowie opowiadają o swoich najlepszych zdjęciach.
Naprawdę warto obejrzeć i posłuchać, koniecznie!”

Anna Brzezińska-Skarżyńska
Dyrektor – Redaktor Naczelna
 Redakcji Fotograficznej PAP

Kijów, 20 lutego 2014 r. Po trzech miesiącach demonstracji ukraińskiej ludności przeciw rządom Wiktora Janukowycza, rozpoczęło się brutalne rozpędzanie protestu. Specjalne jednostki policji tzw. Berkut, zaczęły ostrzeliwać zgromadzonych na Euromajdanie. Uliczne walki trwały dwa dni, zginęło ponad 70 ludzi. „Czarny czwartek” na Majdanie był przełomowym dniem dla historii Ukrainy. Wśród wielu fotoreporterów relacjonujących te wydarzenia znalazł się Jakub Szymczuk z redakcji „Gościa Niedzielnego”. W kulminacyjnym momencie rewolucji był na barykadzie na ul. Instytuckiej. To tam zrobił cykl zdjęć, które zostały uhonorowane nagrodą IV edycji PAP im. Ryszarda Kapuścińskiego. Zdjęcie „Czarny czwartek” zostało wybrane Zdjęciem Dekady 2004-2014 Grand Press Photo.

Add a „Jakuba Szymczuka spotkałem 14.