Co działo się W Waszyngtonie

Niedawno mieliśmy przyjemność zaprezentować nagranie z konferencji “Miłość i przebaczenie w rządzeniu”, która odbyła się 14 listopada w Waszyngtonie. Delegacja, w której wzięło udział dwóch przedstawicieli Centrum Myśli Jana Pawła II – dr Michał Łuczewski zastępca Dyrektora Centrum oraz dr Monika Gabriela Bartoszewicz koordynator projektu „Skarb Solidarności” – trwała tydzień i była pełna fascynujących spotkań.

Głównym powodem wyjazdu była odbywająca się na Georgetown University konferencja „Love and Forgiveness in Governance” (Miłość i przebaczenie w rządzeniu) współorganizowana przez CMJP2 wraz z Berkeley Center for Religion, Peace, and World Affairs, School for Diplomacy and International Relations at Seton Hall University, Center for Human and Civil Rights na University of Notre Dame, Wspólnoty San Egidio, Contemplatives in Action Initiative at Georgetown University’s Office of the President oraz School of Conflict Analysis and Resolution na George Mason University dzięki wsparciu Fetzer Insittute.

Konferencja trwała od 13 do 14 listopada i zgromadziła przedstawicieli świata nauki, polityki oraz ekspertów i praktyków z całego świata zajmujących się tematyką miłości i przebaczenia rozumianymi jako kategorie polityczne. Przyświecały nam słowa Jana Pawła II, który powiedział, że „filarami prawdziwego pokoju są sprawiedliwość i ten szczególny rodzaj miłości, jakim jest przebaczenie” (Jan Paweł II, Nie ma pokoju bez sprawiedliwości, nie ma sprawiedliwości bez przebaczenia. Orędzie na Światowy Dzień Pokoju, 1 stycznia 2002, 2, [w] tenże „Świat nie jest zamęt…” Akademia Dyplomatyczna MSZ, Warszawa 2003.)

Wśród prelegentów znajdowali się m.in. Paul Bhatti, Miroslav Volf oraz Jerry Owen.

Baul Bhatti, Pakistański katolik, były minister ds. mniejszości, który opowiadał o swojej drodze do zaangażowania politycznego oraz działalności na rzecz pokojowego współistnienia pomiędzy Pakistańczykami różnych wyznań. Bezpośrednią przyczyną publicznej działalności Paula Bhatti było brutalne zamordowanie jego brata, także działającego na rzecz dialogu międzyreligijnego. Paul Bhatii publicznie przebaczył mordercom swojego brata.

Miroslav Volf, profesor Yale University, wygłosił wykład na temat przebaczenia, jego motywów, strukturze oraz nieodzownym oczyszczaniu pamięci. Przypomniał on, że za przebaczeniem przemawiają nie tylko argumenty natury teologicznej, czy moralnej, ale także pragmatycznej. Mechanizm błędnego koła zemsty polegający na swoistym przymusie odnawiania doznanych zbrodni za pomocą odwetu jest dla ludzkości wyniszczający. Rutynę przemocy może przerwać tylko przebaczenie, przekonywał prof. Volf.

Jerry White, od 2012 roku doradca US Department of State’s Bureau of Conflict and Stabilization Operation, laureate Pokojowej Nagrody Nobla w 1997 r. Opowiadał on o przebaczeniu z perspektywy nie tylko praktyka zaangażowanego w działalność polityczną, ale także kogoś, kto doświadczył osobistej tragedii (Jerry White w młodości podróżując po Izraelu stracił nogę na nieoznakowanym polu minowym). W swoim wykładzie przekazał on, że przebaczenie nie skłania człowieka do tego, aby sobą pogardził, ale raczej do tego, aby sam siebie odkrył na nowo. Przypomniał też, że jeśli przebaczenie ma w wymiarze społecznym i politycznym doprowadzić do trwałego pojednania między waśnionymi wspólnotami musi uruchomić pewne praktyczne mechanizmy procesów pojednawczych.

Dr Łuczewski i dr Bartoszewicz także mieli możliwość zaprezentowania działalności CMJP2 na tym międzynarodowym forum. W swoim referacie przedstawili rezultaty i wnioski płynące z projektu Skarb Solidarności dotyczące miłości i przebaczenia w kontekście polskiego doświadczenia solidarności, która powinna być dla wszystkich nie tyle lekcją historii, ale wciąż nieodrobionym zadaniem domowym dla całej ludzkości. Jak podkreślili w swoim wystąpieniu: „Solidarność była siłą, która odmieniła oblicze Polski, może ona także odmienić oblicze świata. Jeśli chcemy doświadczyć globalnych przemian na wielką skalę, potrzebujemy globalnej solidarności”. Ponadto na konferencji zaprezentowano zwiastun filmu „Ojciec, syn i przyjaciel” powstającego w ramach projektu „Skarb Solidarności”.

W konferencji wzięli także udział prof. Andrea Bartoli (San Egidio, Seton Hall University), prof. Daniel Philpott (Notre Dame University), Tom Banchoff, J.E. Alwi Shihab, były Minister Spraw Zagranicznych Malezji, Stephen Oola, Evelyn Akullo z Justice and Reconciliation Project, Angelina Atyam (Uganda), Judy Barsalou oraz przedstawiciele Fetzer Institute, w tym członkowie rady powierniczej fundacji (Carolyn Brown). Wszyscy oni byli pod niezwykłym wrażeniem projektu „Skarb Solidarności”, zaś sama konferencja była okazją do nawiązania wielu kontaktów, które – mamy nadzieję – zaowocują w przyszłości nowymi międzynarodowymi projektami.

Zrzut ekranu 2015-03-04 o 12.36.42