Zespół

Michał Łuczewski

Michał Łuczewski – zastępca dyrektora Centrum Myśli Jana Pawła II, autor programu „Skarb Solidarności”. Socjolog, psycholog, metodolog, adiunkt w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego, redaktor naczelny antydyscyplinarnego pisma „Stan Rzeczy”, członek redakcji „44/Czterdzieści i cztery”. Jego ostatnia książka, „Odwieczny naród. Polak i katolik w Żmiącej” (2012), została wyróżniona m.in. nagrodą im. ks. Józefa Tischnera oraz nagrodą im. Stanisława Ossowskiego.

Emilia Klepacka

Emilia Klepacka – inicjator i ewaluator programu „Skarb Solidarności”, prawnik, absolwentka University of Cambridge, uniwersytetu Notre Dame i SNS PAN, specjalizuje się w prawach człowieka, w Centrum Myśli Jana Pawła II
pełnomocnik ds. współpracy międzynarodowej. Wcześniej pracowała w Biurze Instytucji Demokratycznych i Praw Człowieka OBWE i jako asystentka naukowa profesora Paolo Carozza.

monika bartoszewicz

Monika Gabriela Bartoszewicz – koorydnator programu “Skarb Solidarności”. Ukończyła stosunki międzynarodowe na wydziale Studiów Międzynarodowych i Politologicznych Uniwersytetu Łódzkiego oraz International Security Studies na University of St Andrews (Szkocja), gdzie następnie podjęła badania doktoranckie. Stypendystka w Centre for Transatlantic Studies w Maastricht (Holandia). W roku 2009 jej praca akademicka została nagrodzona prestiżową Russell Trust Award.

karol-wasilewski

Karol Wasilewski – odkąd pamięta zawsze sięgał po kamerę, żeby kręcić wszystko i wszystkich. Ukończył dziennikarstwo i przez dłuższy czas pracował w telewizji, na początku jako asystent, potem dziennikarz, a w końcu wydawca. Od kilku lat jest filmowcem, tworzy spoty i inne materiały dokumentalne. Człowiek-orkiestra. Dla „Skarbu Solidarności” nakręci film dokumentalny o przebaczeniu i pojednaniu w Polsce po 1989 roku.

lukasz ofiara

Łukasz Ofiara – zastępca kierownika Instytutu Badawczo-Naukowego Centrum Myśli Jana Pawła II, teolog i edukator, organizator dużych projektów międzynarodowych. W ramach programu „Skarb Solidarności” odpowiedzialny za stworzenie scenariuszy lekcyjnych na podstawie podręcznika „Solidarność krok po kroku”.

Łukasz Kobeszko

Łukasz Kobeszko – pracownik Instytutu Badawczo-Naukowego Centrum Myśli Jana Pawła II, dziennikarz i publicysta specjalizujący się w stosunkach międzynarodowych i historii najnowszej. Publicysta portalu Rebelya.pl. W programie „Skarb Solidarności” odpowiedzialny za redakcję podręcznika „Solidarność krok po kroku”.

IMG_5204
Marta Dzienkiewicz  – muzykolog, bibliotekarz, broker informacji. Od 2011 działa w branży infobrokerskiej. Fascynują ją sieć i informacja – zawsze znajduje to, czego szuka. Współpracuje przy projektach internetowych. Blogerka, autorka książki „Pionierzy, czyli poczet bardzo pracowitych Polaków” nominowanej do nagrody literackiej m.st. Warszawy.