Opis projektu

Podstawowe informacje

„Solidarność” była największą polską rewolucją. Sensu tego, co się wtedy stało, należy szukać głębiej niż w polityce czy gospodarce. Należy go szukać w sile ludzkiego ducha. To tam kryje się prawdziwy skarb solidarności.

Infografika

10-osobowa grupa będzie przez kolejne miesiące odkrywać skarb solidarności. Towarzyszyć jej w tym będą świadkowie tamtych lat, a także najwybitniejsi specjaliści z Polski i ze świata. Podczas wspólnych seminariów i debat uczestnicy programu stworzą praktyczny podręcznik, „Solidarność krok po kroku” (w polskiej i angielskiej wersji językowej), który odpowie na pytanie: czym jest prawdziwa solidarność i jak można ją przywrócić? Dzięki specjalistom z Centrum Myśli Jana Pawła II, podręcznik stanie się podstawą filmu dokumentalnego oraz scenariuszy lekcyjnych, które trafią do polskich szkół. Wreszcie, uczestnicy programu w serii rozmów grupowych skonfrontują polskich polityków z duchowym dziedzictwem solidarności. Zwieńczeniem programu będzie międzynarodowa konferencja w Parlamencie Europejskim.

Projekt trwa od marca 2014 do maja 2015 roku.

Pierwszy, najbardziej intensywny etap projektu (semestr letni):

• cykl seminariów (od 15 marca do 3 czerwca 2014 roku).
  • spotkania ze świadkami „Solidarności” i zagranicznymi ekspertami (od 20 maja do 3 czerwca 2014 roku).

Drugi etap projektu (wakacje):

• wspólny trzydniowy wyjazd (od 29 do 31 sierpnia 2014 roku) – opracowanie wstępnej wersji podręcznika „Solidarność krok po kroku”. Redakcja podręcznika będzie następnie trwała do końca września 2014 roku.
  • study tour (22-29 września) – poznanie miejsc związanych z „Solidarnością”, okoliczności, w których się rodziła, i ludzi, którzy ją tworzyli.

Trzeci etap projektu:

• spotkania z polskimi politykami od połowy listopada 2014 roku do końca stycznia 2015 roku (w wybranym przez uczestników terminie).
  • międzynarodowa konferencja w Parlamencie Europejskim w maju 2015 roku.